maanantai 9. toukokuuta 2011

Kiinalaista trangialla

Retken tärkein asia heti hyvän fiiliksen jälkeen on tietenkin ruoka. Varsinkin kun nälkäisenä syntyy harvoin niin hyvää fiilistäkään. Näin ollen päätimme, että tarpojavaelluksella ei tulla näkemään porokeittoa vaan perustamme kokeilevan retkikeittiön.

Böö on retkiruokien aatelia, mutta entäs sitten kun saman trangian ääreen sattuvat ruokailemaan sekä keliaakikko että vegaani? Ei hätää. Erikoisruokavalioiden mukainen sapuskakin voi olla varsin maittavaa ja ihan yhtä helppoa tehdä. Kerää muonituspisteet kotiin seuraavalla metsäretkelläsi tarjoamalla kavereille kiinalaista ruokaa!


Riisinuudeleita, kasviksia ja sieniä kiinalaisittain (3–4:lle)

250 g riisinuudeleita

Kastike:

150–200 g porkkanaa
1 sipuli
1 prk wokkikasviksia
1 prk herkkusieniä viipaleina
(½ prk bambusuikaleita)
~ 75 ml soijakastiketta
tilkka öljyä
1 tölkillinen vettä
3 rkl perunajauhoa

Kiinalaisen ruoan teossa on hyvä olla nopea. Kaikki ainekset kannattaa pilkkoa ja valmistella ennen kuin pistää padat kiehumaan. Aloita siis pilkkomalla porkkanat suikaleiksi ja silppuamalla sipuli.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja valuta vesi pois. Laita kypsien nuudelien sekaan ihan pieni tilkka öljyä etteivät nuudelit mene muusimaiseksi köntiksi. Sitten pistä kattila sivuun odottamaan ja kansi päälle etteivät nuudelit jäähdy sillä aikaa kun teet kastikkeen.

Kuullota sipulia öljyssä kattilan pohjalla ja lisää sitten porkkanat sekaan. Anna kypsyä hetken aikaa (sekoittele samalla, ettei pala pohjaan). Lisää wokkikasvikset, sienet ja bambusuikaleet, sekoittele hetki ja kaada soija mukaan.

Sekoita 3 rkl perunajauhoja tölkilliseen vettä. Kun kasvikset ovat haluamasi kypsyisiä (porkkanat saavat olla hiukan al dente eli eivät ihan pehmeitä), kaada suurus pienissä erissä ohuena nauhana ruoan sekaan ja sekoita. Jos tulee liian tuhtia, lisää kattilaan hiukan vettä ja sekoita hyvin. Tarjoile heti.

Paras ruokailuväline tähän safkaan on haarukka. Hifistelevä porukka voi myös vuolla kaikille syömäpuikot, joilla ruoka nautitaan. :) Bon appetit!

Niksejä:

Annosnuudelipakkausten mukana tulevat mauste- ja öljypussit sopivat mainiosti myös retkikäyttöön ja ovat helppoja kuljettaa. Jos et käytä niitä kotona, nappaa ne mukaan seuraavan kerran kun aiot kokata herkkuja trangialla metsässä.

Keliakialiiton mukaan kaikki soijakastikkeet sopivat keliaakikolle, sillä vehnän gluteeni hajoaa valmistusprosessissa. Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle tai mukana on vehnäallergikko, niin ainakin Soy Kingiltä ja Kikkomanilta löytyy vehnättömät vaihtoehdot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti